Mengenai Penulis

Adalah seorang penulis, pemaju sys. maklumat, konsultan dan programmer. Lulusan Dip. IT (eks), Universiti Malaya. Lebih 17 thn pengalaman dlm ICT. >>>

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

Khamis, April 29, 2010

Layout laman web dan blogger page fixed

Masalah pages (fitur baru dalam blogger) yang tak compitable dengan theme blog ini telah dibetulkan. Kini anda boleh melayari halaman "pages" yang disediakan. Sila klik pautan Buku dan Software pada menu headline untuk maklumat lanjut.

Tema blog juga telah diubah suai, dan featured content juga telah diperbaiki dan ditukar kepada manual.

Sekadar berkongsi pengalaman:
Alhamdulillah! akhirnya masalah tema dan pages dapat diatasi. Walaupun blogger mempunyai fitur yang menarik (seperti sokongan JavaScript), kebebasan tema dan banyak tema menarik yang dibangunkan oleh komuniti sedia dimuat turun, berbanding Wordpress.com (wordpress.org tak ada masalah kerana dihoskan pada pelayan sendiri), namun untuk membina template baru dan mengubah suai template blogger agak memeningkan kepala. Dokumentasi Google untuk pembangunan tema Blogger juga teruk, tak complete dan sukar untuk dijadikan reference. Tetapi sokongan JavaScript blogger dan kebebasan tema, blogger tetap menjadi pilihan berbanding wordpress.com.

0 komen:

Catat Ulasan

Jika sebahagian dari skrin pengesahan komen FB terlindung, klik dialog pengesahan komen FB itu dengan butang tengah tetikus dan heret ke bawah sehingga anda nampak butang Submit.

Related Posts with Thumbnails