Bagaimana menukar wallpaper@desktop background Windows 7 ?

Konsep Windows 7 agak berlainan sedikit daripada Windows versi2 terdahulu, jika dalam Windows XP kita boleh menukar wallpaper melalui opsyen Propeties bagi Desktop. Wallpaper, tema dan juga screen saver Windows 7 dikawal menerusi opsyen Personalize.

Cara Untuk menukar wallpaper dalam Windows 7
 1. Right klik pada wallpaper atau kini dikenali sebagai "Desktop Background". 
 2. Klik Personalize pada menu popup.
 3. Tingkap personalization akan dibuka. Ia mengandungi opsyen untuk menukar tema Windows anda serta kawalan warna tingkap (ini termasuk kawalan transperen), tema bunyi dan juga screen saver.
 4. Klik Desktop Background, lihat bahagian bawah tingkap.
 5. Tingkap Personalization > Desktop Background akan dibuka.
 6. Windows 7 menguruskan koleksi gambar mengikut folder. Oleh itu anda perlu menempatkan serta mengkategorikan gambar2 desktop background dalam satu atau lebih folder. Misalnya dalam folder "wallpaper" ada sub folder "nature", "space" dan sebagainya. Klik butang Browse.. untuk memilih folder wallpaper anda.
 7. Untuk memilih semua gambar dalam folder itu sebagai wallpaper, klik butang Select All.
 8. Untuk memilih beberapa gambar sahaja dalam folder untuk dijadikan wallpaper, anda perlu tandakan dengan mengklik butang "checkbox" pada gambar itu.
 9. Kemudian tentukan posisi gambar, pilih opsyen Fill untuk memenuhi skrin desktop background dengan gambar secara automatik. Iaitu jika gambar kecil ia akan dibesarkan untuk memenuhi skrin atau jika terlalu besar melebihi saiz skrin, ia akan dikecilkan untuk memenuhi skrin.
 10. Windows 7 menyokong pertukaran desktop background secara "slide show". Tentukan sela masa pertukaran desktop background sama ada 30 minit atau lebih pantas atau lebih lambat lagi.
 11. Tandakan Shuffle untuk penukaran desktop background secara rawak, iaitu tidak mengikut susunan dalam senarai gambar desktop background.
 12. Apabila sedia, klik Save Changes untuk menyimpan perubahan yang anda lakukan.

Tema Windows 7


Windows 7 menawarkan fitur tema yang menarik. Anda boleh muat turun tema Windows 7 sama ada melalui torrent atau pada laman web download (http://www.win7dl.com/, http://www.ddlarea.com/, dan lain2). Contoh: http://www.ddlarea.com//118868-500-themes-for-windows-2010.html

Cadangan keyword untuk laman torrent : "windows 7 theme", contoh : http://btjunkie.org/search?q=windows+7+theme
ATAU
jika mendapatkan torrent dengan enjin carian Yahoo!/Google/Bing, cadangan keyword : "windows 7 theme torrent", "windows 7 theme free download", "windows 7 theme download hotfiles megaupload rapidshare"
 1. Selepas anda muat turun fail tema, jika ia dalam format compressed spt zip atau rar atau 7z, anda perlu uncompress (unzip, unrar) dengan utiliti yang sesuai.
 2. Fail tema mempunyai sambungan nama fail .themepack. Dwiklik fail ini untuk mengaplikasikannya sebagai tema Windows anda dan dalam masa yang sama ia akan dipasang dalam Windows 7. Fail sumber .themepack boleh dipadam (jika perlu) selepas tema dipasang.
 3. Untuk mengaplikasikan tema, buka tingkap Personalization di atas dan klik tema itu. Itu je...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Resolusi dan saiz gambar digital

Speedtest atau Benchmark Talian Internet ...