Kenali Windows 7 : Keperluan Hardware

Windows 7 adalah sebuah perisian sistem operasian (operating system) terbaru dari Microsoft dan ia mendapat sambutan hangat berbeza dengan versi2 terdahulu. Selepas 36 jam dilancarkan, versi 64-bit Windows 7 Profesional dan edisi Ultimate habis terjual di Jepun. Dua minggu selepas keluaran, diumumkan bahawa market share-nya telah melebihi Snow Leopard iaitu sistem operasian Apple Mac OS X yang dilancarkan dua bulan sebelumnya.


Pada 23 April 2010, Windows 7 telah dijual melebihi 100 juta salinan dalam enam bulan dan menjadikan ia sistem operasi Microsoft yang terpantas jualannya. Pada 23 Jun 2010, 150,000,000 salinan Windows 7 telah terjual dan menjadikan ia jualan terpantas dalam sejarah sistem operasi dengan tujuh naskhah terjual setiap saat.

Windows 7 rata2 mendapat ulasan positif dan pujian oleh profesional2 IT, majalah2 ICT dan juga pengulas2 teknologi, berbanding pendahulunya Windows Vista.

Keperluan Perkakasan(hardare)

Jika anda bercadang untuk menaik taraf komputer anda ke Windows 7, pastikan komputer anda memenuhi keperluan perkakasan berikut.

Architecture 32-bit 64-bit
Processor 1 GHz 32-bit processor 1 GHz 64-bit processor
Memory (RAM) 1GB 2GB
Graphics Card DirectX 9 graphics processor with WDDM driver model 1.0 (For Aero)
HDD free space 16 GB of free disk space 20 GB of free disk space
Optical drive DVD drive (only to install from DVD/CD Media)

Anda boleh gunakan sama ada mikro pemproses AMD atau Intel atau VIA. Mikro pemproses dwi teras (dual core) atau lebih, adalah satu kelebihan dan meningkatkan performa sistem. Walaupun komputer anda mempuyai 1GB memori untuk sistem 32 bit atau 2GB memori untuk sistem 64 bit, tetapi jika anda komputer anda mengguna grafik bina dalam (on-board), jumlah memori sebenar yang dapat digunakan oleh sistem berkurangan. Windows 7 anda masih boleh dilarikan tetapi ia mungkin merencatkan prestasi atau tidak dilarikan pada tahap optimum. Oleh itu jika syarat ini tidak dipenuhi, adalah digalakkan anda tambah memori PC. Had maksium memori untuk sistem 32bit adalah 3GB sahaja, ini kerana senibina sistem 32 bit hanya menyokong memori sehingga 3GB sahaja.


Keperluan Tambahan:
 • Jika anda becadang melarikan Windows XP mode (melarikan program serasi Windows XP dan Windows XP sendiri dalam Windows 7), anda perlukan tambahan 1GB memori dan 15GB ruang harddisk. Mikro pemproses komputer anda juga perlu menyokong hardware virtualization untuk melarikan fitur ini. (Professional, Ultimate dan Enterprise)
 • Windows Media Center memerlukan kad TV atau TV tunner untuk menerima dan merakam siaran TV. (Home Premium, Professional, Ultimate and Enterprise)
 Rujukan:
 •  Microsoft & Wikipedia

  Ulasan

  Catatan popular daripada blog ini

  Resolusi dan saiz gambar digital

  Speedtest atau Benchmark Talian Internet ...