Kenali Windows 7 : Fitur2 Windows 7

Terdapat banyak ciri2 baru dalam Windows 7 antaranya pemajuan pada sesentuh, pengecaman ucapan dan tulisan tangan, sokongan untuk hard disk maya, sokongan untuk format fail tambahan, meningkatkan prestasi pada pemproses berbilang teras (multi core processor), penambah baikkan prestasi boot, dan penambah baikkan kernel.

Windows Aero

Mula diperkenalkan dalam Windows Vista, ia menawarkan antara muka tetingkap dengan efek ke kacaan (glassy) yang transperen (lut sinar). Ia nampak lebih kemas, menarik, berkuasa, lebih cekap dan lebih menyenangkan dari tema antara muka Windows sebelum ini Luna (Windows XP).

Tetingkap transperen


Bayangan tetingkap bila mengklik butang Show Desktop di hujung kanan taskbar baru.Fitur ini dinamakan Aero Peek.
Atau menghayun penunding ke atas thumbnail preview Windows pada ikon2 aplikasi aktif di taskbar. Thumbnail preview memaparkan paparan penuh bagi tingkap yang di"hover"kan.

Efek pada taskbar bila penunding mouse dihayun ke atas ikon taskbar. Aplikasi aktif dihighlightkan dengan warna utamanya.

Aero snap menyebabkan tetingkap yang diheret ke bucu desktop akan di resaiz. Jika ke atas atau bawah, tetingkap itu akan dimaksimumkan, jika ke kiri atau kanan, ketinggian tingkap akan dimaksimum tetapi lebar dikekalkan.

Efek progress bar juga boleh didapati pada ikon task bar, iaitu semasa menyalin, memindah atau memadam fail dengan Windows Explorer.

Tema

Tambahan baru dalam tema, Windows 7 menawarkan fitur slideshow desktop, yang mebolehkan penukaran wallpaper secara automatik dengan efek fade in. Lihat artikel http://karyait.blogspot.com/2010/06/bagaimana-menukar-wallpaperdesktop.html.


Gadget

Windows 7 juga menawarkan fitur Gadget seperti Windows Vista, perbezaannya tanpa sidebar. Secara teknikal terdapat perbezaan bagaimana sidebar,exe dilarikan di mana semua gadget dilarikan dalam proses tunggal, dan ia menjimatkan memori.


Tip: untuk tema waktu solat dan tarikh hijrah, cari widget Prayer Times di http://gallery.live.com/search.aspx?q=prayer%20times.

Windows Explorer

Windows Explorer dalam Windows 7 menyokong Libraries, folder maya yang dinyatakan dalam fail .library-ms yang mengumpulkan kandungan dari berbagai lokasi, termasuk folder yang dikongsi pada sistem rangkaian yang telah diindekskan.

Secara default, akaun pengguna baru dalam Windows 7 mengandungi empat libraries, untuk jenis2 fail yang berbeza: Documents, Music, Pictures, dan Videos.Contoh penentapan secara manual folder Dokumen, anda boleh mentakrifkan beberapa lokasi berlainan dalam properties bagi folder Documents. Contoh, jika anda menetapkan partition atau drive berasingan untuk dokumen.


Carian dengan Windows Explorer.

Start Menu

Start Menu Windows 7 hampir sama seperti Windows Vista dengan sedikit perbezaan.

Misalnya jika perisian Microsoft Office Word perisian yang sering anda gunakan dan disenaraikan dalam menu aplikasi terkini Start. Senarai dokumen terkini (Jump List) didapati dengan mengklik ikon anak panah kanan, di mana menu Start biasa akan digantikan dengan Jump List. Dokumen yang sedang disunting boleh terus dibuka dari di sini.
Anda juga boleh mencari sesuatu program atau fail di menu Start.

Taskbar

Windows 7 mempunyai taskbar baru yang lebih besar dan lebih transperen. Shotcut bagi aplikasi yang sering digunakan boleh dipinkan pada taskbar, sama seperti fungsi Quick Lunch Windows versi2 terdahulu.

Program yang aktif mempunyai garis sempadan dan kelihatan seperti butang dan apabila hover, ikon program aktif menyala terang dengan bayangan cahaya berwarna yang bergerak di belakang ikon. Untuk shortcut aplikasi yang tidak aktif, sedikit glow pada bawah ikon apabila hover.
Untuk pinkan ikon shortcut aplikasi pada taskbar, heret ikon aplikasi ke taskbar atau ciptakan pin dengan mengklik butang kanan pada ikon aplikasi dan pilih opsyen Pin ke taskbar.

System tray juga dikumpulkan menjadi lebih kemas berbanding versi2 terdahulu.

Notifikasi ditunjukkan dengan ikon bendera.

Preview thumbnail

Preview bukan sekadar memaparkan gambar kenit tingkap aplikasi dan menonjolkan tingkap aplikasi itu di desktop, anda juga boleh menutup tingkap aplikasi dengan mengklik ikon X di preview.

Jump List

Adalah menu opsyen yang dipaparkan apabila anda right click ikon aplikasi di task bar atau dengan mengklik ikon itu dengan butang kiri tanpa dilepaskan, mouse digerakkan ke atas atau arah desktop. Ia mungkin mengandungi senarai dokumen terkini atau laman web yang dibuka.

Terdapat banyak lagi fitur yang disediakan dalam Windows 7, serta penambah baikkannya dan macam2 lagi. Anda boleh rujuk pada laman web yang dinyatakan dalam rujukan di bawah. Saya akan sentuh satu lagi fitur dalam Windows 7.

Windows XP Mode

Tujuan Windows XP Mode (XPM) adalah untuk membolehkan aplikasi lama, mesra Windows XP dan versi2 terdahulu dapat dilarikan pada komputer Windows 7. Aplikasi ini dilarikan menggunkan pakej mesin maya PC Windows yang mengandungi salinan, pre-install lesen Windows XP SP3 Profesional sebagai guest OS nya. Dipendekkan cerita, kita Windows XP Mode (XPM) membolehkan kita melarikan Windows XP dalam Windows 7 secara serentak atau melarikan aplikasi Windows XP dengan tetingkap XP dalam Windows 7.

Ketidak serasian aplikasi lama dengan Windows Vista menyebabkan banyak pihak enggan untuk bertukar ke Windows Vista pada masa lalu. Dengan Windows XP Mode, perisian2 lama dapat dilarikan dengan lebih mudah tanpa masalah dalam Windows 7. Ini membantu sektor korporat atau organisasi besar yang telah banyak melabur dalam menyediakan prasarana ICT dalam orgranisasi mereka.

Aplikasi yang dilaksanakan pada mod Windows XP tidak mempunyai masalah keserasian kerana mereka sememangnya dilaksanakan dalam mesin maya Windows XP dan diarahkan menggunakan RDP ke hos Windows 7.

Contoh: Internet Explorer versi 6, 7, dan 8 dilaksanakan bersama pada desktop Windows 7 menggunakan Windows XP Mode.

Contoh: Tetingkap Windows XP dalam Windows 7.


Rujukan

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kenali Windows 7 : perbezaan antara versi-versi

Alamat IP Private vs IP Public

Resolusi dan saiz gambar digital