Mengenai Penulis

Adalah seorang penulis, pemaju sys. maklumat, konsultan dan programmer. Lulusan Dip. IT (eks), Universiti Malaya. Lebih 17 thn pengalaman dlm ICT. >>>

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

Isnin, Ogos 09, 2010

AMD atau Intel? - Bahagian II

(sambungan dari Bahagian I)


Intel lebih bagus, tetapi AMD cuma bagus untuk main games sahaja?

Satu soalan yang sering diajukan mikro pemproses mana lebih bagus, lebih laju, lebih pantas, terbaik, ... AMD atau Intel? Mikro pemproses mana terbaik pada masa ini? Ada orang kata Intel lebih bagus kerana AMD cepat panas dan AMD lebih baik untuk main games sahaja dan sebagainya ... AMD lebih baik untuk main games daripada Intel ? kah, kah, kah ... kelakar bunyinya. Dey macha, mana sebenarnya lagi bagus ni?

Games pada hari ini adalah kebanyakkan adalah dalam bentuk visualasi 3D, dan bukan lagi piksel atau poligon. Ia sangat kaya grafik, sangat teperinci, gambar yang jelas dan terang, penggunaan memori yang besar, memerlukan CPU berkuasa tinggi untuk prestasi yang lebih baik. Rata2 saiz games sekarang adalah jauh-jauh-jauh lebih besar saiznya daripada games Super Mario tahun 80an.

Games moden pada hari ini lebih banyak menggunakan kuasa daripada mikro pemproses grafik atau lebih dikenali sebagai GPU (pada kad grafik) berbanding mikro pemproses CPU. Ini juga benar dalam Windows 7 dan Vista yang memindahkan pemprosesan grafik GUI (fitur Windows Aero) daripada mikro pemproses CPU ke mikro pemproses grafik (fitur OpenGL, pixel shader dan sebagainya).


Namun meskipun games pada hari ini yang banyak menggunakan kuasa grafik dan 3D rendering, ia tetap memerlukan kedua-dua kuasa mikro pemproses grafik dan CPU yang berkuasa tinggi.

Mikro pemproses berkuasa tinggi akan memberikan kadar frame rate lebih tinggi lebih daripada 30 fps supaya paparan video dan pergerakan objek nampak jelas lancar (smooth). Secara tidak langsung,  kenyataan itu bermaksud prestasi mikro pemproses AMD jauh lebih baik, lebih pantas dan lebih berkuasa tinggi daripada Intel. Adakah ini benar?

Setahu aku Intel mempunyai mikro pemproses Core i7 980 Extreme (spesial edition) yang prestasinya jauh lebih pantas daripada mana2 CPU AMD pada masa sekarang. Dan harga mikro pemproses ini pula hampir mencecah RM4,000 seunit. Berbaloikah kerana susut nilai cip CPU tinggi? Jadi daripada mana datangnya mitos ini dan kebenarannya?

Rasanya la ... mitos ini mungkin benar kerana di alami oleh pengguna itu sendiri. @#%$*# ... apa dia? aku rasa komputer mereka dengan mikro pemproses Intel adalah perlahan semasa bermain games berbanding komputer dengan CPU AMD adalah disebabkan ... ... ... mereka gunakan chipset grafik built dengan motherboard (m/b built in sound, LAN, VGA, HD dll). Dan chipset grafik onboard itu pula adalah chipset Intel GMA atau versi2 terdahulu. Grafik Intel boleh dikatakan agak mundur berbanding teknologi GPU (graphic processing unit@mikro pemproses grafik) dari AMD ATi dan Nvidia. Mikro pemproses pantas + grafik perlahan = paparan grafik perlahan pada aplikasi grafik intensif.(highlightkan teks tersorok untuk baca kandungannya)


CPU AMD lebih panas?
Semasa bermain games terutama jika mikro pemproses tak cukup power dan single core, CPU utilization (atau penggunaan kuasa CPU) boleh naik sehingga 100% secara berterusan selagi games itu tidak ditutup. CPU utilization 100% untuk jangka masa yang lama akan menaikkan suhu mikro pemproses ke tahap suhu maksimanya. Pada masa ini peranan heat sink@CPU cooler amat2 penting dan kritikal.

Jika heat sink berhabuk tebal, maka penyejukan cip mikro pemproses tidak dapat dilakukan dengan baik dan suhu CPU boleh mencecah 100oC atau lebih. Kebanyakkan motherboad dan juga mikro pemproses moden pada hari ini boleh mengadaptasikan fitur COP (CPU overheat protection) untuk mematikan CPU (komputer dimatikan automatik) apabila suhu terlampau panas. Ini adalah benar untuk mikro pemproses AMD dan juga Intel dan lain2.

Tidak dapat dinafikan mikro pemproses AMD generasi awal lebih panas daripada Intel, terutama dalam generasi K6 dan diikuti K7. Akan tetapi kedua-dua seni bina mikro pemproses terdahulu itu langsung tidak sama dengan generasi sekarang K10 iaitu mikro pemproses 64 bit multi core. Biasanya inilah asas kepada kenyataan yang mengatakan mikro pemproses AMD cepat panas, lebih panas dan boleh terbakar jika heat sink ditanggalkan.

Siapa suruh tanggalkan heat sink pada K7.. ha, ha, .. dalam demo lain, walaupun CPU generasi K7 panas hingga boleh memasak telur dalam kuali pan, mikro pemproses itu tetap tak rosak selagi ia dapat memindahkan haba ke heat sink (kuali pan) itu. Dalam demo itu juga selepas dipasang kembali semula cooler CPU seperti biasa, tiada apa2 kerosakan dikesan. Ini menunjukkan bahawa mikro pemproses AMD juga berkualiti tinggi.

Mikro pemproses AMD sekarang mempunyai fitur "Cool n Quiet" seperti Intel "SpeedStep" yang mengurangkan kelajuan mikro pemproses sehingga ke tahap minimum apabila dalam keadaan idle dan memecut ke frekuensi penuh apabila lebih banyak kuasa pemprosesan diperlukan. Ini menyebabkan mikro pemproses menjadi lebih sejuk dan menghampiri suhu bilik semasa keadan idle. Lihat artikel : http://karyait.blogspot.com/2010/02/betul-ke-processor-amd-murah-cepat.html.

Mungkin benar mikro pemproses AMD panas sedikit daripada Intel semasa CPU utilization 100% dalam tempoh yang agak panjang seperti semasa bermain games, mengkodkan video atau kerja2 3D rendering. Tetapi ia bukanlah akibat kelemahan dan perbezaan seni bina mikro pemproses semata-mata.

Masalah ini boleh diatasi dengan penggunaan heat sink yang sesuai atau yang diluluskan oleh AMD. AMD dan juga Intel mengeluarkan garis panduan standard (white paper) yang menyenaraikan senarai memori, heat sink, dan PSU yang diluluskan bagi mikro2 pemproses mereka. Masalah sering berlaku apabila pengguna beli komponen cap ayam yang tak mematuhi standard yang disyorkan oleh AMD dan Intel. Salah siapa? Bukan komponen yang tak bagus.

Intel mempunyai kelebihan dalam proses fabbing atau pengilangan cip teras mikro pemproses berbanding AMD, dan AMD agak ketinggalan dalam teknologi pemprosesan. Mengikut lesen cross aggrement AMD tidak boleh outsource pengilangan mikro pemprosesnya kepada syarikat luar, yang mungkin lebih maju dalam teknologi fibrikasi semi konduktor (proses 32 nm, 22 nm misalnya). Kelebihan fibrikasi cip mikro pada saiz die yang lebih kecil adalah ia lebih menjimatkan tenaga serta kurang panas.

Dalam kes "anti trust" yang difailkan ke atas Intel oleh syarikat2 kecil terutama AMD. AMD berjaya membuktikan bahawa Intel cuba untuk memonopoli dan membinasakan saingannya seperti AMD, nVidia dan lain2. Intel menawarkan scam "diskaun loyalti@kesetiaan" kepada pembekal2 komputer utama seperti Dell, HP, IBM dan lain2. Asalkan mereka tidak menjual produk saingan Intel, mereka akan diberi diskaun besar yang amat2 menguntungkan pengilang.

Bayangkan jika diskaun lebih daripada 50% dari harga pasaran, berapa banyak untung boleh dapat. Sebagai penyelesaian di luar mahkamah dan supaya tuntutan2 itu digugurkan, Intel bersetuju menbayar AMD ganti rugi sebanyak $1.25 billion USD. Beberapa kata sepakat dan kelonggaran baru dalam perjanjian lesen bersilang termasuk AMD dibenarkan outsouce pembuatan cip kepada syarikat luar seperti TSMC dan sebagainya. AMD juga boleh fabless (tanpa kliang fibrikasi) dan menumpukan pembangunan pada kejuruteraan cip semata-mata.

Prestasi dan Kepantasan
Apabila menyebut tentang prestasi dan kepantasan mikro pemproses, ramai pengguna melupakan prestasi dan kepantasan mikro pemproses adalah satu perlumbaan antara pemain seperti perlumbaan lain, dan bukannya satu tradisi. AMD tidak semestinya sentiasa dan selamanya di bawah dan begitu juga Intel tidak semestinya sentiasa dan selamanya di atas.

Hakikat ini telah pun berlaku pada beberapa tahun lepas sebelum Intel mengadaptasikan teknologi dari AMD seperti QPI@Hypertransport, NUMA (non uniform memory access), x86-64@EMT-64 dan .. Sebelum ini AMD berjaya mengambil pasaran Intel terutama pada platform pelayan x86 dan menyebabkan pelabur2 dan vendor utama Intel kecewa. Lihat artikel sebelum ini.

Mengenai prestasi, Intel menawarkan kepada pemaju-pemaju perisian, pengkompilasi (compiler) yang mengoptimakan program yang dikompilasi bagi mengaplikasikan fitur2 baru dalam mikro pemprosesnya seperti set arahan SSE, hypertransport dan lain-lain. Pongkompilasi ini adalah scam yang spesifik kepada mikro pemproses keluaran Intel sahaja dan ia dijual pada harga rendah bagi menarik pemaju membeli dan menggunakannya.

Kenapa dikatakan scam adalah kerana walaupun fitur itu diberi lesen kepada pesaing untuk mengadaptasikan fitur itu misalnya set arahan SSE ke dalam mikro pemproses mereka. Semasa kompilasi, pengkompilasi Intel mengesan CPUID mikro pemproses itu, jika ia adalah mikro pemproses Intel asli maka pengoptimaan kod binari lakukan tetapi jika ia adalah bukan Intel makan pengoptimaan kod di disablekan (dimatikan). Ini menyebabkan kod yang dilarikan pada mikro pemproses bukan Intel prestasinya agak teruk berbanding Intel. Ini tidak berlaku kepada Intel yang mengadaptasikan teknologi daripada AMD. Kelebihan fitur teknologi baru AMD untuk platform pelayan dan telah dimajukkan oleh pemaju-pemaju perisian, kelebihan ini juga dirasai oleh Intel bila mengaplikasikan teknologi daripada AMD ke dalam mikro pemproses pelayannya.

Bukti? Dalam satu ujian prestasi yang dilakukan oleh Ars Technica (laman web berita informasi teknologi bebas) ke atas mikro pemproses Intel Atom dan VIA Nano (sumber). Di dapati apabila CPUID VIA Nano ditukarkan kepada Intel, mikro pemproses VIA Nano mendapat lonjakan prestasi yang signifikan. Ini memberi petunjuk bahawa perisian benchmark (dikompilasi dengan kompiler Intel) hanya menyemak CPUID dan bukannya fitur2 yang terdapat dalam mikro pemproses semasa memilih laluan kod.

Lagi petikan : Will Intel be forced to remove the "cripple AMD" function from their compiler? terjemahan.

Kebanyakkan programmer perisian menganggap pengkompil Intel adalah compiler pengoptimaan terbaik di pasaran, dan sering kali ia menjadi pengkompil pilihan untuk aplikasi yang paling kritikal. Demikian juga, Intel membekalkan banyak fungsi librari yang sangat optimum untuk banyak aplikasi teknikal dan saintifik yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, tidak ada alternatif yang baik untuk fungsi librari Intel.

Malangnya, perisian dikompilasi dengan pengkompil Intel atau fungsi librari Intel mempunyai prestasi lebih rendah pada pemproses AMD dan VIA. Sebabnya adalah pengkompil atau librari boleh membuat beberapa versi potongan kod, masing-masing dioptimumkan untuk pemproses tertentu dan set arahan, misalnya SSE2, SSE3, dll Sistem ini meliputi fungsi yang boleh mengesan jenis CPU yang sedang berjalan dan memilih kod optimum untuk itu CPU. Ini dikenali sebagai "CPU dispatcher"@penghantar CPU. Walau bagaimana pun, penghantar CPU Intel tidak hanya menyemak set arahan yang disokong oleh CPU itu, juga menyemak string ID pembekal. Jika string pembekal mengatakan "GenuineIntel" maka ia menggunakan kod laluan yang optimum. Jika CPU bukan dari Intel kemudian, dalam kebanyakan kes, ia akan melarikan versi kod yang selambat mungkin, meskipun jika CPU adalah serasi sepenuhnya dengan versi yang lebih baik.

Salah satu penyelesaian kes "anti trust" yang difailkan ke Intel, Intel dikehendaki mengeluarkan scam ini daripada pengkompiler mereka dan mengkodkan kompiler sebagaimana sepatutnya. Ini secara tidak langsung akan memperbaiki kembali prestasi mikro pemproses AMD dan juga VIA sebagaimana sepatutnya.

Prestasi mikro pemproses AMD jika dilihat betul2 tidaklah jauh ketinggalan berbanding mikro pemproses Intel dalam siri Core i#. Bagi tujuan ini kita bandingkan mikro pemproses dengan harga yang berhampiran. Intel Core i860 (4 core / 8 thread, 2.83Ghz, 8MB Cache, 3.46G TB) = RM960 banding dengan AMD Phenom II X6 1090T (6 core / 6 thread, 3.2 Ghz, 9MB cache) = RM965. Sila lihat artikel http://karyait.blogspot.com/2010/01/memahami-mikro-pemproses-cpu-dual.html untuk memahami bagaimana pemproses multi core dan juga pengoptimaan perisian memberi kesan kepada prestasi CPU.




Perbezaan dua tiga saat tidak begitu jauh perbezaannya. Begitu juga kebanyakkan pengoptimaan benchmark dan perisian dioptimakan dengan pengkompil Intel, walaupun kurang sedikit prestasi mikro pemproses AMD tak lah terlalu teruk.

Bagaimana untuk mikro pemproses desktop biasa pengguna di rumah atau pejabat pula? Kita bandingkan pula Intel Core i3 530 - 2 core/ 4 thread, 2.93Ghz, 4Mb cache (harga : RM 365) dengan AMD Athlon II X4 635 - 2.9Ghz, 2Mb cache (harga : RM 325) dan juga Intel Core 2 Duo E7500 - 2.93Ghz, 3Mb cache (harga : RM 365).

Jelas prestasi mikro pemproses AMD agak baik meskipun harganya lebih rendah daripada mikro pemproses Intel, terutama jika dibandingkan dengan Intel Core 2 Duo.

Adalah diharapkan para pembaca jelas tentang perkara ini dan menolak gembar-gembur jurujual @ technician kedai komputer yang biasanya suka cong pelanggan.

CPU 2 GHz dual core = 4 Ghz, CPU 2 GHz quad core = 8 Ghz, kat mana la mereka belajar ajaran sesat ni, kah, kah, kah ... (sori bukan nak menghina, tapi sebilangan daripada mereka itu terlalu bodoh sombong).

Kesimpulan
(tambahan 15/8/2010 12:25PM)
Umumnya prestasi AMD adalah lebih baik daripada Intel pada harga yang sama. Malah prestasi AMD adalah lebih baik lagi jika sesuatu perisian itu diprogramkan threadnya dengan baik (thread intensif). AMD menawarkan lebih banyak teras (core) CPU berbanding Intel pada harga yang sama.

Aplikasi seperti pengkodan video dan 3D rendering offline memberikan prestasi yang baik untuk AMD. Tetapi jika anda memfokuskan kepada aplikasi thread ringan atau workload campuran yang terlalu memberi tekanan kepada bilangan teras yang ada, prestasi Intel adalah lebih baik dan AMD pula tidaklah jauh di belakang. Dari sudut penjimatan tenaga, Intel adalah lebih baik kerana Intel dapat membuat die (teras cip) pada saiz yang lebih kecil. (Lihat artikel sebelum ini).

Apa pilihan anda? Bagi aku, aku memilih AMD kerana
  • AMD dapat menawarkan prestasi serta fitur yang maju pada harga yang lebih rendah dari Intel.
  • aku tak suka mengikut trend yang ditentukan oleh market leader kerana ia hanya menguntungkan mereka. Misalnya trend memori Rambus oleh Intel untuk PC dan akhirnya trend ini berkubur kerana adanya alternatif yang lebih baik dan murah.
  • dan yang lebih penting sekali adalah, Intel adalah pendokong kuat kepada ekonomi Israel. Misalnya cip asal Pentium adalah dimajukan oleh Intel Israel. Lihat artikel sebelum ini.
  • prestasi dan mikro pemproses AMD itu sendiri tidaklah seburuk mana, dan ia adalah alternatif serta saingan hebat kepada Intel.

Petikan dari AnandTech:  "A very smart man once told me that absolute performance doesn’t matter, it’s performance at a given price point that makes a product successful. While AMD hasn’t held the absolute performance crown for several years now, that doesn’t mean the company’s products haven’t been successful."

0 komen:

Catat Ulasan

Jika sebahagian dari skrin pengesahan komen FB terlindung, klik dialog pengesahan komen FB itu dengan butang tengah tetikus dan heret ke bawah sehingga anda nampak butang Submit.

Related Posts with Thumbnails