Bina Blog dengan Blogger - Bahagian I

Mengendalikan blog adalah lebih mudah daripada mengendalikan laman web, kandungan blog boleh terus dimasukkan menerusi panel admin blog manakala untuk laman web, kandungan web perlu di muat naik (upload) ke pelayan melalui FTP dan sebagainya. Salah satu hos servis blog yang popular adalah blogger, iaitu salah satu servis yang disediakan oleh Google.

Kelebihan Google Blogger adalah ia menyokong skrip JavaScript, oleh iaitu anda boleh memasukkan skrip2 luar daripada pihak ketiga seperti Counter, Stat, Chat, Mp3 Player, Video, Flash dan sebagainya. Selain itu anda mempunyai kebebasan untuk memilih dan menggunakan tema blog. Anda boleh cipta sendiri tema anda atau memuat naik tema2 percuma yang telah direka bentuk dengan menarik dari pihak lain. Lihat artikel, http://karyait.blogspot.com/2010/05/tema-menarik-premium-untuk-blogger.html. Kekurangan adalah anda perlukan servis lain atau luar untuk menyimpan fail2 bukan gambar atau video, seperti fail CSS, skrip JavaScript, applet JAVA, FLASH dan sebagainya.
Persediaan

Sebelum mencipta blog atau laman web, adalah satu langkah yang baik jika anda membuat sedikit persediaan. Persediaan yang dimaksudkan adalah pemilihan nama blog, konsep atau subjek yang hendak disampaikan melalui blog dan juga pilihan nama domain untuk blog.

Pemilihan nama blog dan juga nama domain yang unik akan mempengaruhi kunjungan ke blog anda, di mana nama yang unik mungkin akan meletakkan nama blog anda teratas sekali atau di halaman pertama keputusan carian pada enjin carian utama seperti Google, Yahoo! dan Bing.

Oleh itu bagi tujuan pemilihan nama, gunakan enjin carian dan cari mengikut kata kunci nama bagi blog anda. Jika tiada keputusan pada carian maka nama blog anda adalah unik. Contoh katakan cadangan pertama nama blog anda adalah "Tinta dan Pena". Gunakan kata kunci "Tinta dan Pena" (dengan tanda kurungan) pada enjin carian Google misalnya. Pada hasil carian didapati tiada blog yang menggunakan nama "tinta dan pena" di muka pertama keputusan carian. Maka boleh diandaikan nama blog anda agak unik.

Apabila gunakan "tintadanpena" sebagai kata kunci carian pula, didapati telah ada blog yang menggunakan nama domain ini dan juga sebagai nama blog. Oleh itu nama blog adalah tidak unik. Jika anda menggunakan nama ini juga, blog anda perlu bersaing dengan blog lain yang mempunyai nama yang sama dalam keputusan enjin carian.

Tidak salah menggunakan nama biasa, cuma peluang untuk pengunjung menjumpai laman web anda di muka pertama keputusan enjin carian adalah tidak pasti. Jika hit blog anda sangat tinggi, blog anda mungkin boleh dijumpai di halaman pertama keputusan carian. Jika tidak sukar bagi pengunjung menjumpai blog anda, terutama jika mereka hanya melihat halaman pertama keputusan carian sahaja.

Langkah ini mungkin perlu diulangi jika anda mahu memilih nama domain (******.blogspot.com) yang sepadan dengan tajuk atau nama blog anda nanti.

Pendaftaran Akaun

Seperti servis2 internet lain, anda perlu mendaftar diri untuk akaun blogger. Anda boleh gunakan emel Gmail untuk mendaftar akaun, iaitu servis emel yang juga disediakan oleh Google. ATAU anda boleh gunakan emel yang dihoskan oleh hos lain (seperti Yahoo!, Hotmail) atau emel ISP atau syarikat anda (tidak digalakkan).


Cipta Akaun Google
Layari laman web, https://www.blogger.com/start.
Langkah pertama adalah mencipta akaun dengan Google. Jika anda mempunyai akaun emel Gmail iaitu @gmail.com, sila log in dengan akaun ini dan anda boleh abaikan langkah pertama ini. Klik pautan Create A Blog.

Isikan butiran yang diperlukan untuk mencipta akaun.

Pastikan anda menaip teks Word Verification dengan betul.

ATAU  jika anda telah mempunyai akaun Google seperti emel @gmail.com, anda boleh gunakan akaun ini untuk login di halaman https://www.blogger.com/start. Seterusnya di halaman dashboard, klik pautan Create Your Blog Now.

Pemilihan Nama Blog dan Nama Domain

Seterusnya, adalah menetapkan tajuk dan nama domain blog. Pada default, Blogger menyediakan nama domain ******.blogspot.com. Anda boleh gunakan nama domain sendiri seperti .com, .net, .info dsb atau .co.cc kemudian. Nama domain sendiri perlukan anda mengkonfigurasi tetapan DNS, lebih rumit sedikit kepada pengguna baru.

Katakan anda ingin mencipta nama blog "tinta dan pena", tetapkan ia sebagai tajuk dan cuba gunakan kata kunci ini juga sebagai nama domain. Klik pautan Check Availiability untuk menyemak kesediaan nama domain ini untuk anda. Perhatikan untuk kata nama umum yang biasa, peluang anda menggunakan kata kunci dengan tepat sebagai nama domain agak terhad.


Walaupun anda boleh menggunakan nama yang sama untuk nama blog (seperti nama blog orang lain), untuk nama domain yang tak tersedia anda perlu ubah sedikit nama itu dan semak kesediaan nama itu sehingga nama pilihan anda itu tersedia. Anda juga boleh boleh mempunyai nama domain blog yang berlainan daripada nama blog. Misalnya, nama****************123456789.blogspot.com untuk nama blog "Aku hanya Serangga ...".

Walau bagaimana pun adalah lebih baik jika nama blog dan nama domain adalah unik, supaya pengunjung mudah mencari dan mencapai blog anda menerusi enjin carian utama. Misalnya : Jika anda peminat motor dan ingin membina blog tentang motor dan seterusnya membina komuniti yang gemarkan moto seperti anda. Gunakan enjin carian seperti Google untuk menyemak dan memilih apakah kata kunci yang unik untuk blog anda. Contoh:
tiada keputusan carian untuk nama "persatuan gila moto" yang diletakkan dalam tanda kurungan.
tiada juga hasil carian dijumpai untuk gabungan perkataan "persatuan gila moto" ke "pergilamoto".
Anda boleh cuba gunakan "pergilamoto" sebagai nama domain untuk blog anda. Jika nama ini tersedia maka anda boleh teruskan ke langkah seterusnya (akhir).


Pemilihan Template

Langkah seterusnya adalah memilih template atau tema bagi blog anda. Ia adalah paparan atau reka bentuk paparan bagaimana blog anda kelihatan kelak. Anda boleh gunakan mana2 template yang disediakan atau menggunakan template designer yang disediakan. Tetapi untuk lebih menarik, adalah dicadangkan anda menggunakan template custom yang anda bina sendiri atau menggunakan reka bentuk template yang dibina dan diedarkan percuma oleh pihak lain, seperti dalam artikel http://karyait.blogspot.com/2010/05/tema-menarik-premium-untuk-blogger.html.
Pilih mana2 template yang dicadangkan dahulu dan teruskan.
Blog anda telah dicipta dan anda sedia untuk berblog.
Seterusnya anda boleh mula berblog (klik pautan "START BLOGGING") atau ubah suai blog (klik pautan "customize how your blog looks"). Jika anda mempunyai nama domain sendiri, anda boleh terus mengkonfigur nama domain anda dengan mengklik Set Up a Custom Domain. Konfigurasi nama domain ini juga boleh dilakukan kemudian menerusi tab Settings > Publishing > Custom Domain.

Anda boleh terus memasukkan posting pertama anda, panduan akan disediakan dalam artikel sambungan.
ATAU

Gunakan Template Designer untuk mengubah suai paparan blog anda atau memilih tema lain. Klik Apply to Blog bila selesai.
Panduan tentang gadget dan setting akan disediakan dalam artikel sambungan.
Setiap kali selesai, jangan lupa untuk Sign Out.
Blog anda telah tersedia online, dengan melayari http://*******.blogspot.com, (******* adalah nama domain blog pilihan anda. Misalnya : http://karyait.blogspot.com)
Selamat mencuba dan selamat berblog.

Karya IT.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kenali Windows 7 : perbezaan antara versi-versi

Alamat IP Private vs IP Public

Resolusi dan saiz gambar digital