Emotikon untuk Blogger

Emotikon ialah simbol (atau gabungan simbol) yang digunakan untuk menyampaikan kandungan emosi dalam bentuk tulisan atau mesej. Contoh penggunaan : Program messenger seperti Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger (MSN Messenger), dalam emel dan juga laman sosial seperi Facebook.


Blogger Wordpress.com boleh menggunakan simbol2 yang dinyatakan di laman web http://en.support.wordpress.com/smilies/. Walau bagaimana pun pilihan agak terhad. Anda perlu tetapkan tetapan yang dinyatakan dalam setting untuk menukar simbol teks kepada ikon grafik emotikon. Contoh: :-) kepada

Untuk blogger Blogger@Blogspot, anda beberapa langkah yang anda perlu lakukan. Walaupun begitu ia lebih fleksible dan lebih banyak pilihan berbanding Wordpress.com. Fitur ini asalnya menggunakan addon Greasemonkey untuk pelayar web Firefox. Google kini menyokong skrip pengguna secara bina dalam. Pengguna IE anda perlu memasang plugin Greasemonkey for IE dari laman http://www.gm4ie.com/index.html dan perlu mengubahsuai sendiri skrip untuk plugin ini.Untuk Firefox
Oleh untuk pengguna Firefox, sila muat turun dan pasang addon Greasemonkey terlebih dahulu. Layari laman berikut : https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/. Klik butang Add to Firefox untuk install.Anda perlu Restart browser Firefox untuk pemasangan dilakukan.

Pemasangan Skrip
Seterusnya muat turun emotikon yang sesuai dari mana2 laman web dengan kata kunci "emoticon for blogger" atau layari http://userscripts.org/scripts/. Bagi memudahkan contoh ini sila layari http://userscripts.org/scripts/show/104912 dan muat turun emotikon "Onion Head Emoticons for Blogger". Skrip ini diubah suai sendiri oleh penulis untuk mengatasi masalah missing gambar ikon dan gambar diambil terus dari sumber dengan kebenaran, http://www.cute-factor.com/

Firefox

Google Chrome

NOTA : ANDA PERLU MENGGUNAKAN TEKS EDITOR LAMA UNTUK MEMBOLEHKAN EMOTIKON INI BERFUNGSI. Toolbar emotikon tersedia dalam mod Composer sahaja.

Untuk menukar tetapan, selepas login ke akaun blogger anda.


 • Klik tab Setting Basic.
 • Skrol ke bawah hingga ke Global Setting, tukar ke old editor dan save setting. • Emotikon sedia digunakan dalam teks editor blogger.


Jika perlu tambah stylesheet berikut dalam template anda.

img.emoticon {
padding: 0;
margin: 0;
border: 0;


sebelum baris
]]>< / b:skin > (untuk template baru blogger)

atau
< / style > (template klasik)

Emotikon yang dimasukkan ke dalam posting adalah dalam bentuk gambar, tiada skrip perlu dimasukkan ke dalam template@kod.


Cara alternatif tanpa install plugin dan guna teks editor lama
Jika kita menggunakan teks editor lama, maka kita akan kehilangan fitur2 baru yang disediakan Blogger. Jadi panduan ini boleh digunakan bagi mengatasi masalah ini.

Langkah 1

Jika perlu tambah stylesheet berikut ke dalam template anda.
img.emoticon { 
padding: 0; 
margin: 0; 
border: 0; 

sebelum baris
]]>< / b:skin > (untuk template baru blogger)

ATAU jika anda menggunakan template klasik
< / style > (template klasik)


Update template dan simpan.


Langkah 2

 • Buka laman web http://www.cute-factor.com/portal.php di tab baru.
 • Klik link emoticons pada menu laman web itu (bahagian atas sekali). 
 • Anda beberapa watak emotikon sebagai pilihan, pilih watak yang anda sukai. Cuba buka satu2 untuk memilih emoticon yang sesuai. Dalam contoh ini kita memilih emotikon Onion.


Langkah 3

 • Dalam langkah ini kita akan memasukkan emoticon ke dalam posting.
 • Plug in yang dibincangkan di atas adalah untuk memudahkan kita memasukkan emoticon ke dalam posting. Namun ia menggunakan teks editor lama yang agak terhad fiturnya.
 • Oleh itu bagi tujuan ini kita perlu memasukkan kod tag HTML emotikon secara manual ke dalam posting. Gunakan tag berikut.
<img alt="" class="emoticon" height="50" src="url_emotikon" title="" width="50" />


 • Gantikan url_emotikon dengan URL emotikon yang disalin dari langkah dua. • Contoh:
Walaupun kita memasukkan tag HTML img dalam mode "compose", ia akan ditukarkan kembali sebagai gambar bila disimpan. Tukar ke mod Edit HTML dan kemudian tukar kembali  ke mod Compose.
Gambar emoikon berfungsi.

Selamat mencuba.

::1::


Karya IT

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kenali Windows 7 : perbezaan antara versi-versi

Alamat IP Private vs IP Public

Resolusi dan saiz gambar digital