Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Cara update produk2 Kaspersky secara offline ...

Imej
Biasanya produk2 Kaspersky boleh dikemas kini secara online. Tetapi bukan semua pengguna mempunyai talian Internet ATAU mempunyai akses ke Internet tetapi talian Internet sangat perlahan ATAU kos Internet mengikut kapasiti data transfer adalah mahal. Terdapat juga syarikat atau organisasi, di mana sebahagian rangkaian dalaman LAN mereka tidak bersambung ke Internet. Ini bagi tujuan meningkatkan tahap keselamatan rangkaian bagi pelayan2 dan workstation2 penting dan operasi kritikal.



Oleh itu dalam kes seperti ini, perisian2 termasuk sistem operasi perlu dikemas kini secara offline. Fail kemas kini dimuat turun dari komputer lain yang mempunyai akses ke Internet dan kemudian fail2 kemas kini digunakan di pelayan / workstation atau PC yang hendak dikemas kini secara offline.

Boleh digunakan hampir ke semua produk kaspersky : Kaspersky Antivirus, Kaspersky Internet Security, Kaspersky PURE, Kaspersky SOHO, ... (senarai penuh lihat langkah 3).

Berkongsi pencetak dalam rangkaian–pejabat / labs

Imej
Dalam posting kali ini kita akan membincangkan perkongsian pencetak bagi kegunaan dalam rangkaian tempatan LAN seperti pejabat dan juga makmal komputer (Rangkaian LAN rumah pun boleh gak). Kaedah perkongsian pencetak menerusi sebuah komputer seperti dalam artikel terdahulu juga sering digunakan bagi tujuan ini. Kelemahan utama kaedah perkongsian pencetak menerusi sebuah komputer adalah komputer pencetak itu sendiri. Komputer itu perlu dihidupkan meskipun ia tidak digunakan, terutama jika anda sedang melakukan kerja2 mencetak dokumen dari komputer lain. Pembaziran sumber tenaga berlaku di sini.

Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part IV

Imej
sambungan dari : Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part III National Gallery of Modern Art New Delhi, India

View Larger Map
Established in 1954, The National Gallery of Modern Art is home to a collection of more than 14,000 works from Indian and international artists.

http://www.googleartproject.com/collection/national-gallery-of-modern-art-ngma-new-delhi/

Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part III

sambungan dari : Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part II
Alte Nationalgalerie Berlin, Germany

View Larger Map
Established in Berlin in 1861, the Old National Gallery (Alte Nationalgalerie) is home to 19th century sculptures and paintings. The museum shows a collection of Classicism and Romanticism, Biedermeier and French Impressionism.

http://www.googleartproject.com/collection/altes-museum-berlin/

Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part II

sambungan dari : Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part I The Metropolitan Museum of Art New York, New York, United States

View Larger Map
Founded in New York City in 1870, The Met boasts over 200 million works in its permanent collection. From Ancient Egypt to European masters to modern art.

http://www.googleartproject.com/collection/the-metropolitan-museum-of-art/

Melancong secara maya - muzium dan galeri seni dunia - Part I

Imej
Melancong ke luar negara seluruh dunia n shopping sakan adalah sesuatu yang mudah bagi golongan bangsawan di negara ini . Bagi mereka yang berpendapatan rendah (sederhana rendah, hampir rendah, sederhana, dan seumpamanya ...) dan tidak pula berkerja di sektor kerajaan atau syarikat GLC atau sykt2 besar kroni mania, melancong ke luar negara terutama negara2 yang jauh dan mempunyai nilai mata yang tinggi adalah seperti mustahil untuk menjadi realiti. hu, hu, hu ...

Tapi tak pa, pak cik Google ada menyediakan satu lagi servis di dalam Google Maps, ia macam Street View tetapi lebih untuk menarik pelancong maya (virtual tourist).

Misalnya meskipun anda sering melancong atau terbang ke Amerika Syarikat, you know ... nak visit White House bukannya senang dan panjang ceritanya. Tambah mereka ada sindrom panik, negativiti, dan islamophobia. Dengan servis Google ini, kita boleh melawat kebanyakkan tempat menarik atau utama di dunia termasuk White House .... Oooo bestnya.

Dalam artikel ini ki…

Software untuk mencipta dokumen PDF

Imej
Dokumen PDF atau portable document format seringkali digunakan dalam pengedaran dokumen dan borang elektronik secara online. Ia menjadi satu standard dokumen online, ia mudah di muat turun (download) atau di muat naik (upload), misalnya sebagai lampiran emel. Dokumen PDF selamat digunakan, boleh diharapkan dan paparan kandungan dokumen adalah sama pada mana2 komputer.

Sebagai contoh borang2 jabatan kerajaan, jawatan kosong, katalog harga yang boleh dimuat turun dari Internet.



(contoh sebutharga PC semasa : http://www.hardwarezone.com.my/priceLists)

Satu keistimewaan dokumen PDF ialah format/layout dokumen tidak berubah dan pengguna tidak dibenarkan untuk mengubah kandungan dokumen PDF itu. Keselamatan dokumen PDF boleh dipertingkatkan seperti tidak membenarkan menyalin kandungan (copy-paste), tidak boleh print, password diperlukan untuk membuka dokumen PDF, enkripsi dan lain2. Dokumen PDF dengan fitur borang membolehkan borang PDF diisi tanpa mengubah layout borang PDF itu.

Masalah virus komputer, Windows tak stabil atau komputer tak boleh start?

Imej
Jika komputer suatu komputer diserang oleh virus komputer, komputer itu mungkin menghadapi masalah ketakstabilan, menjadi perlahan, penggunaan resource tinggi, beberapa program biasa berhenti berfungsi secara normal, masalah yang tak dapat dikenal pasti kerana kelakuan luar jangka dan sebagainya. Masalah mungkin lebih serius jika Windows langsung tak boleh start, mungkin blue screen atau hang selepas logon dan sebagainya.

Perisian antivirus mungkin gagal dipasang atau dilarikan jika virus telah menyerang teruk fail2 sistem. Bagi mengatasi masalah ini, kita perlu kaedah alternatif untuk mengimbas virus tanpa kehadiran virus di dalam memori walaupun komputer itu telah dijangkiti. Salah satu kaedah yang boleh digunakan adalah dengan menggunakan virus removal tool dan satu lagi boot komputer menggunakan rescue disk antivirus.

AVG Anti-Virus Free Edition 2012

Imej
Adakah anda memerlukan perisian antivirus percuma? AVG Anti-Virus Free Edition menyediakan perlindungan asas antivirus dan anti-spyware untuk Windows. Ia adalah untuk kegunaan persendirian dan bukan komersil. Perisian ini menawarkan perlindungan antivirus pada masa nyata (real time). Anda juga boleh mengemas kini antivirus secara percuma, sama ada online atau offline bagi mereka yang tidak mempunyai talian internet atau mempunyai talian internet yang sangat perlahan. Performa anti virus ini boleh diterima (tidak terlalu perlahan berbanding perisian komersil) walaupun ia perisian freeware. AVG Antivirus adalah antara jenama antivirus popular di dunia selain daripada Kaspersky dan Norton.


Keperluan sistem OS : Windows XP Home Edition SP2, Windows XP Professional SP2, Windows XP Professional x64 Edition SP1, Windows Vista (x86 and x64, all editions), Windows 7 (x86 and x64, all editions)
(versi untuk Linux, FreeBSD dan Mac OS [terhad] juga boleh didapati)
Keperluan hardware : boleh mela…

Data Recovery : Alamak fail terpadam ... adui ya, abis la ...

Imej
Pernah tak anda mengalami situasi, fail penting terpadam secara tidak sengaja. Atau bukan fail yang dipadam tetapi folder. Fail atau folder yang terpadam itu tak boleh restore dari Recycle Bin, terpadam dengan . Atau bukan folder yang dipadam tetapi terformat thumb drive atau drive data. Atau mungkin tersilap memadam partition harddisk. Kadang kala masalah kerosakan harddisk juga boleh menyebabkan fail2 tidak lagi dapat dibaca. Mungkin juga disebabkan masalah virus komputer atau bla, bla, bla ... apa2 jer la.

Adui ya, abis la kerja2 aku selama setahun ni ...