Mengenai Penulis

Adalah seorang penulis, pemaju sys. maklumat, konsultan dan programmer. Lulusan Dip. IT (eks), Universiti Malaya. Lebih 17 thn pengalaman dlm ICT. >>>

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

Selasa, Januari 03, 2012

Data Recovery : Alamak fail terpadam ... adui ya, abis la ...

Pernah tak anda mengalami situasi, fail penting terpadam secara tidak sengaja. Atau bukan fail yang dipadam tetapi folder. Fail atau folder yang terpadam itu tak boleh restore dari Recycle Bin, terpadam dengan . Atau bukan folder yang dipadam tetapi terformat thumb drive atau drive data. Atau mungkin tersilap memadam partition harddisk. Kadang kala masalah kerosakan harddisk juga boleh menyebabkan fail2 tidak lagi dapat dibaca. Mungkin juga disebabkan masalah virus komputer atau bla, bla, bla ... apa2 jer la.
data-loss
Adui ya, abis la kerja2 aku selama setahun ni ...
Nota : Artikel ini hanya membincangkan kehilangan data secara logikal sahaja. Kehilangan data akibat kerosakan media storan secara fizikal, seperti mekanikal dan elektrikal tidak dibincangkan di sini.
Contoh:
lost_data_recovery

Jadi bagaimana untuk mendapatkan semula fail2 yang telah terpadam?

Terlebih dahulu anda mestilah faham beberapa perkara dalam data recovery ini. Proses mendapatkan semula data yang terpadam bukanlah satu proses ajaib. Peluang yang sangat cerah mungkin lebih dari 90% untuk recovery data jika fail baru terpadam dan tiada apa2 aktiviti menyimpan fail yang besar atau menyimpan sejumlah besar data pada harddisk (iaitu banyak aktiviti menulis-padam pada media storan itu). Peluang ini mungkin lebih nipis untuk ruang storan yang hampir penuh, tak cukup ruang.

Lebih lama fail itu terpadam dan komputer pula aktif digunakan setiap hari, maka lebih nipis peluang untuk data recovery. Tahu tak data recovery tu apa? Data recover dalam bahasa adalah pemulihan data atau mendapatkan semula data yang telah terpadam/hilang.
data-recovery4
Anda juga perlu memahami bagaimana fail disimpan di dalam media storan. Semasa sistem operasian seperti Windows menulis data2 fail pada media storan, ia juga merekodkan lokasi serpih2an data itu (cluster) di dalam satu jadual fail utama (master file table). Master file table ini berbeza2 mengikut sistem operasian, ia mempunyai format tertentu yang dikenali sebagai file system (sistem fail).

Antara format bagi sistem fail adalah FAT (File Allocation Table), FAT32 (File Allocation Table 32 bit, sokongan nama fail yang lebih panjang dan sokongan ruang yang lebih besar), NTFS (New Technology File System), HFS dan HFS+, HPFS, UFS, ext2, ext3, ext4, btrfs, ISO 9660, Files-11, Veritas File System, VMFS, ZFS, ReiserFS dan UDF. Sesetengah sistem fail disk adalah journaling file systems atau versioning file systems. Fail sistem utama yang digunakan oleh Windows hari ini adalah FAT, FAT32 (dan variasi FAT) dan NTFS.

Sebagai contoh : katakan sebuah fail kuning disimpan di dalam harddisk, fail sistem adalah FAT32. terdapat 8 cluster bagi fail ini (0 - 7) dan kedudukan cluster ini (tertib kandungan fail, mana dulu mana kemudian) direkodkan di dalam jadual lokasi fail FAT.
jadual-data
Walaupun suatu fail dipadam dan tidak lagi kelihatan di dalam Windows, itu tidak bermakna fail itu hilang terus. Apabila fail dipadam, hanya penunding (pointer) kepada fail itu yang dipadam. Oleh kerana pointer fail telah dipadam, fail itu sudah tidak lagi kelihatan kepada sistem operasian. Oleh itu seluruh lokasi data fail itu di dalam ruang data harddisk tersedia kepada sistem operasian.

Jika anda tidak bernasib baik, Windows mungkin menulis data lain pada lokasi itu iaitu overwrite (tulis ganti). Jika kawasan data itu telah di overwrite, peluang anda untuk recover makin tipis. Anda mungkin dapat recover sedikit sahaja serpihan fail asal ATAU fail yang direcover adalah fail yang telah rosak dan tak berguna (corrupted file).

Perisian2 data recovery

Terdapat banyak perisian data recovery di Internet, gunakan kata kunci "data recovery software", "data recovery software download" dan seumpamanya (keyword : undelete, restore deleted file, recover deleted file dll). Antaranya

Perisian Komersial

  1. Digital Rescue Premium
  2. Advanced Disk Recovery
  3. Recover My Files
  4. Data Recovery Wizard
  5. Total Recall
  6. Handy Recovery
  7. Windows Data Recovery
  8. R-Studio
  9. Quick Recovery
  10. Stellar Phoenix
Digital Rescue PremiumAdvanced Disk RecoveryRecover My FilesData Recovery WizardTotal RecallHandy RecoveryWindows Data RecoveryR-StudioQuick RecoveryStellar Phoenix

Freeware

PC INSPECTOR File Recovery
PC inspector Top 10 FREE Data Recovery Software
PC INSPECTOR File Recovery is a data recovery program that supports the FAT 12/16/32 and NTFS file systems. Finds partitions automatically, even if the boot sector or FAT has been erased or damaged. Recovers files with the original time and date stamp. Supports the saving of recovered files on network drives. Recovers files, even when a header entry is no longer available. Setup file is 5.83 MB in size.
[ Download PC INSPECTOR File Recovery ]

Recuva

recuva Top 10 FREE Data Recovery Software
From the maker of the popular CCleaner. Recuva (pronounced “recover”) is a freeware Windows utility to restore files that have been accidentally deleted from your computer. This includes files emptied from the Recycle bin as well as images and other files that have been deleted by user error from digital camera memory cards or MP3 players. It will even bring back files that have been deleted by bugs, crashes and viruses! Setup is only 646 KB in size and it’s portable.
[ Download Recuva ]

Panda Recovery

panda recovery Top 10 FREE Data Recovery Software
Pandora Recovery actually recovers files permanently removed from Recycle Bin, files originally deleted using Shift + Delete keys bypassing Recycle Bin and files deleted from DOS prompt. Pandora Recovery allows you to find and recover recoverable deleted files from NTFS-formatted volumes, regardless of their type – you can recover pictures, songs, movies or documents. Setup file is 2.12 MB in size.
[ Download Panda Recovery ]

TOKIWA DataRecovery

DataRecovery is freeware and written by TOKIWA to undelete accidentally deleted files even from recycle bin. It supports FAT12, FAT16, FAT32 and NTFS undeletion. Even in both NTFS compressed files and EFS encrypted files. Zip file is only 198 KB in size, no installation required and it’s portable.
tokiwa datarecovery file recovery Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download TOKIWA DataRecovery ]

SoftPerfect File Recovery

SoftPerfect File Recovery is a free and useful tool to restore accidentally deleted files from hard and floppy disks, USB flash drives, CF and SD cards and other storage media. It supports the popular file systems such as FAT12, FAT16, FAT32, NTFS and NTFS5 with compression and encryption. If your important files disappeared and you can’t find them in the recycle bin, try this software product and get the files back to life. Easy to use, no installation is required. Program is only 247 KB in size.
SoftPerfect File Recovery Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download SoftPerfect File Recovery ]

Undelete Plus

Undelete Plus is a quick and effective way to restore accidentally deleted files. It can also recover files that have been emptied from the Recycle Bin, permanantly deleted files within Windows using the Shift + Delete, and files that have been deleted from within a Command Prompt. Undelete Plus works under Win 95/98/Me/NT/2000/XP/2003/Vista operating systems. The program supports all Windows file systems for hard and floppy drives including FAT12/16/32,NTFS/NTFS5 and image recovery from CompactFlash, SmartMedia, MultiMedia and Secure Digital cards. Program is only 583 KB in size and requires no installation. Portable.
Portable Undelete Plus Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download Undelete Plus ]

FreeUndelete

FreeUndelete is data recovery program for deleted files. In case of accidental deletion of files on a NTFS (used by default in Windows XP, 2000 and NT), FAT32 or FAT16 file systems FreeUndelete is the utility to help. Setup file is 866 KB in size.
sc freeundelete Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download FreeUndelete ]

ADRC Data Recovery Software Tools

ADRC Data Recovery Software Tools contains a collection of DIY data recovery tools that supports a wide variety of drives and file systems. The software incorporates extremely simple GUI with novice users in mind. The software zooms in to do only critical recovery functions with minimum complexity so one could recover the data easily. It gives you full control to undelete files, disk image back up, restore a backup image, copy files from hard disk with bad sectors, disk cloning, backup, edit and restore your boot parameters. No installation required, portable and program is only 132 KB in size.
adrc data recovery tools Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download ADRC Data Recovery Software Tools ]

Glary Undelete

Glary Undelete is a free and easy-to-use yet powerful file undelete solution for FAT and NTFS file systems. It will bring back files emptied from the Recycle Bin, in a DOS window, from Windows Explorer with the SHIFT key held down. It will even recover files that have been deleted by bugs, crashes and viruses! Glary Undelete works under Win 95/98/Me/NT/2000/XP/2003/Vista operating systems. The program supports all Windows file systems for hard and floppy drives including FAT12/16/32,NTFS/NTFS5 and image recovery from CompactFlash, SmartMedia, MultiMedia and Secure Digital cards. Setup is 1.17 MB in size.
glaryundelete Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download Glary Undelete ]

Avira UnErase Personal

Avira UnErase recovers data that have been deleted from the hard drive – either accidentally or as a result of a virus infection, an uninstaller or defective software. The danger of important data being lost forever is averted with Avira UnErase. Setup file is 402 KB in size.
 Top 10 FREE Data Recovery Software
[ Download Avira UnErase Personal ]
Anda juga boleh mendapatkan apa2 perisian jenis portable dari laman2 download :
Sebagai contoh :

Windows Data Recovery

Di sini kita tidak akan membincangkan langkah demi langkah, tetapi cuba fahami konsep bagaimana perisian jenis ini berfungsi. Walaupun setiap perisian mungkin mempunyai langkah yang berbeza, tetapi boleh dikatakan konsep penggunaannya adalah serupa.

1) Laksanakan program, selepas dilarikan muka hadapan program akan dipaparkan.

01

Quick Scan : mencari fail / folder yang terpadam di dalam drive (partition) sedia ada.

Extensive Scan : mencari fail / folder yang terpadam sama dari partition yang elok atau daripada partition yang rosak di mana Windows menghadapi kesulitan dalam mencapai drive yang rosak itu.

File trace : menjejaki bekas2 fail yang hilang.

2) Pemilihan drive atau partition atau harddisk yang akan diimbas.

02

3) Laksanakan proses imbasan menjejak data2 yang hilang.

4) Hasil imbasan dipaparkan, fail atau direktori/folder yang hilang ditandakan dengan warna merah atau bla, bla, bla ...

03

5) Sesetengah perisian menyokong file preview bagi kandungan yang mudah dibaca seperti fail teks, dokumen dan gambar.

04
6) Jika fail yang terpadam itu telah dijumpai dan dalam keadaan baik, fail itu sedia untuk di recover. Klik button recover atau menu popup recover atau sebagainya.


Contoh tetapi guna versi lama:

dcv01

Nota : Batasan dalam versi trial, jumpa fail terpadam tetapi nak recover kena beli software itu.

http://www.nucleustechnologies.com/

Penutup

Sebelum penutup, sekali lagi diingatkan proses data recover ini bukan satu kerja ajaib. Mungkin peluang recover 50:50. Jangan pula kang bila technician gagal untuk recover fail2 yang telah setahun dipadam pada notebook office yang digunakan setiap hari, kata technician tu tak cukup hebat. Harapnya pengguna komputer dapat membezakan antara "technician" dengan "magician", ha, ha, ha ... lawak lawak .

Jika hanya nama fail terpadam sahaja yang dijumpai sedangkan kandungannya lebih daripada 90% rosak, bukankah lebih baik buat semula fail itu. Recover fail yang rosak seperti ini sama sahaja seperti mencipta fail baru.


Selamat Mencuba apabila kehilangan fail

Karya IT

1 komen:

Era berkata...

salam...........nak tanya selepas dpt fail tue semula. fail tersebut xdapat dibaca,...........sedih2x.tolonglah.tq

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails