Software untuk mencipta dokumen PDF

Dokumen PDF atau portable document format seringkali digunakan dalam pengedaran dokumen dan borang elektronik secara online. Ia menjadi satu standard dokumen online, ia mudah di muat turun (download) atau di muat naik (upload), misalnya sebagai lampiran emel. Dokumen PDF selamat digunakan, boleh diharapkan dan paparan kandungan dokumen adalah sama pada mana2 komputer.

Sebagai contoh borang2 jabatan kerajaan, jawatan kosong, katalog harga yang boleh dimuat turun dari Internet.

pdfsam01

(contoh sebutharga PC semasa : http://www.hardwarezone.com.my/priceLists)

Satu keistimewaan dokumen PDF ialah format/layout dokumen tidak berubah dan pengguna tidak dibenarkan untuk mengubah kandungan dokumen PDF itu. Keselamatan dokumen PDF boleh dipertingkatkan seperti tidak membenarkan menyalin kandungan (copy-paste), tidak boleh print, password diperlukan untuk membuka dokumen PDF, enkripsi dan lain2. Dokumen PDF dengan fitur borang membolehkan borang PDF diisi tanpa mengubah layout borang PDF itu.
Dokumen PDF boleh dibaca dengan menggunakan perisian atau plugin PDF reader. Misalnya Adobe Acrobat Reader atau Adobe Reader atau apa2 jenama PDF reader lain. Adobe Reader boleh dimuat turun secara percuma, sila klik link di bawah .Contoh : Adobe Reader X
pdfsam02

Bagaimana pula mencipta dokumen PDF?

Terdapat beberapa perisian komersial, shareware dan juga freeware bagi tujuan mencipta dokumen PDF. Perisian komersial misalnya Adobe Acrobat X Standard, Adobe Acrobat X Pro harganya terlalu mahal (USD299 atau USD449 masing2). Tak berbaloi jika kita hanya sekali sekala sahaja mempunyai keperluan dalam mencipta dokumen PDF.

Jika hanya mahu convert (menukar) dokumen Word atau Excel atau apa2 program Ms Office ke dalam format PDF dan tidak perlukan fitur2 yang kompleks seperti suntingan dokumen PDF dan sekuriti. Solution yang baik untuk tujuan ini adalah menggunakan apa2 perisian freeware PDF converter atau writer. Dalam artikel ini kita akan bincangkan penggunaan CutePDF Writer, sebabnya ... kerana ia amat mudah digunakan (sangat simple).

CutePDF Writer adalah versi percuma kepada perisian komersial CutePDF Pro. Ia dipasang sebagai peranti pencetak. Oleh itu kita boleh mencipta dokumen PDF daripada mana2 aplikasi Windows yang membenarkan dokumennya dicetak. Misalnya perisian Ms Office, Adobe, editor teks atau pelayar web.

Walaupun perisian ini adalah percuma (freeware) ia tidak membenamkan watermark pada dokumen PDF yang dihasilkan, Ia adalah percuma untuk kegunaan bukan komersial dan juga komersial. Ia juga tidak mengandungi iklan (No Popup Web Ads).

Muat Turun

Perisian ini boleh dimuat turun di laman web http://www.cutepdf.com/Products/CutePDF/writer.asp.

Terdapat dua fail yang perlu dimuat turun iaitu perisian aplikasi ini (http://www.cutepdf.com/download/CuteWriter.exe) 3.83MB dan juga GhostScript Converter (http://www.cutepdf.com/download/converter.exe) 5.01MB.

Versi terkini pada masa artikel ini ditulis adalah Ver. 2.8 dan GPL Ghostscript v8.15. Anda boleh terus memuat turun fail ZIP yang mengandungi kedua fail ini di  http://download.cutepdf.com/download/CuteWriter.zip (9.38MB).

Jika anda memuat turun fail ZIP, anda perlukan perisian UNZIP untuk ekstrak fail ZIP. Misalnya 7z (freeware), WinRar atau WinZip.

7z01

Versi ini menyokong Windows 32 dan 64 bit, sama ada Windows 7, Vista dan juga XP/2003.

Pemasangan

 1. Jika anda memuat turun fail ZIP, sila ekstrak fail terlebih dahulu.
 2. Mula2, sila larikan pemasangan converter.exe.
set01
 1. Fail ghostscript akan dipasang, tunggu sehingga selesai. Ini mungkin mengambil masa beberapa saat sahaja.
 2. Bagi pengguna Windows 7, jika Dialog Program Compatibility dipaparkan. Klik This program installed correctly.
 3. Seterusnya kita akan memasang program aplikasi pula. Larikan program pemasangan CuteWriter.exe.
 4. Ikuti langkah2 berikut, dalam pemasangan ini kita tidak mahu memasang toolbar Ask.
set02
set03
set04
set05
set06
 1. Apabila selesai pemasangan, dokumentasi mengenai perisian ini akan dipaparkan di tingkap pelayar web anda.

Bagaimana menggunakan CutePDF Writer untuk mencipta dokumen PDF?

Perlu diingatkan perisian ini tidak dipasang sebagai aplikasi biasa, oleh itu anda tidak dapat melarikan aplikasi ini menerusi menu Start. Ia dipasang sebagai peranti pencetak, konsep penggunaan perisian ini adalah seperti anda menggunakan pencetak biasa.
 1. Katakan anda mahu menukar dokumen Ms Word anda ke format PDF.
 2. Buka dokumen Word (*.doc) dengan perisian Ms Word.
app01
 1. Cetak dokumen anda dengan mengklik ikon Print atau atau dari menu Print atau gunakan kombinasi kekunci .
 2. Dalam dialog Print, sila pilih CutePDF Writer sebagai pencetak pilihan.
app02
 1. Klik butang OK untuk mula mencetak ke dokumen PDF.
 2. Berbeza daripada pencetak hardware, anda akan diminta untuk menyimpan fail sebagai dokumen PDF. Pilih folder, namakan fail dan klik butang Save.
app03
 1. Selesai.
 2. Buka fail PDF itu dengan Adobe Reader.
app04

Kualiti dokumen PDF yang dihasilkan adalah baik, profesional.

Batasan CutePDF Writer (Freeware)
Tiada opsyen penetapan sekuriti bagi menjadikan dokumen PDF sebagai baca sahaja (tidak boleh copy-paste kandungan dan tidak boleh print atau menetapkan password untuk kebenaran capaian dokumen PDF).

Perisian alternatif (percuma)


Selamat berPDF, hi, hi, hi ... (^_^)

Karya IT

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Resolusi dan saiz gambar digital

Speedtest atau Benchmark Talian Internet ...